Řadu recitálů Světová klavírní tvorba FOK v Rudolfinu zahájí Francesco Piemontesi

3. října 2024
3. října 2024

Cyklus recitálů Světová klavírní tvorba v 90. sezóně FOK zahájí výtečný švýcarsko-italský klavírista Francesco Piemontesi. Pražskému publiku se představí v Rudolfinu v sobotu 12. října s Beethovenovou Valdštejnskou sonátou a sonátou č. 30 a také dvěma díly Franze Schuberta. Světová klavírní tvorba v této sezóně přinese hvězdy, jako je Boris Giltburg, ale i večer věnovaný mladým českým talentům.

  • 3 minuty čtení

„Hudba je pro mě jako druhý jazyk. Hrát a tvořit hudbu je pro mě existenční nutností. Nechci publikum jen pobavit, chci lidi nechat nahlédnout a aktivně se zapojit do hlubokých dimenzí hudby,“ říká Francesco Piemontesi.

Francesco Piemontesi je jeden z předních světových interpretů německého klasického a romantického klavírního repertoáru. Cestuje po světě a objevil se v mnoha prestižních sálech včetně Concertgebouw v Amsterdamu, Carnegie Hall a Avery Fisher Hall v New Yorku nebo Elbphilharmonie v Hamburku. Vystupuje jako pravidelný host s mnoha předními světovými orchestry, je zván na známé hudební festivaly, přičemž je stále pevně ukotven na březích jezera Lago Maggiore jako umělecký ředitel hudebního festivalu Settimane Musicali di Ascona.

Ludwig van Beethoven věnoval Sonátu č. 21 svému příteli a patronovi hraběti Ferdinandu Ernstu Gabrielovi z Valdštejna. Byl to on, kdo mladého Beethovena doporučil ke studiu u Josepha Haydna a podpořil jej finančně. Tato sonáta je pozoruhodným dílem, které vyžaduje vysokou technickou zdatnost a brilantnost.

Až do roku 1969 měli hudební vědci za to, že Franz Schubert zkomponoval pro dvě ruce pouze jednu fantazii, op. 15 zvanou „Poutník“. Tehdy byl mezi mnoha jinými notovými materiály nalezen opis Fantazie C dur „Grazer“, který pořídil Schubertův obdivovatel Joseph Hüttenbrenner. O něm bylo již dříve známo, že Schubertova díla opisoval a pomáhal Schubertovi s jejich publikací.

Na dalších recitálových večerech cyklu Světová klavírní tvorba v Rudolfinu zahrají Boris Giltburg, Martin Helmchen, venezuelská hvězda Gabriela Montero a Igor Ardašev. Speciálním koncertem bude prosincové klavírní gala, na kterém FOK přivítá mladou českou generaci – o recitál se podělí Nora Lubbadová, Jan Schulmeister, Jan Čmejla a Matyáš Novák. Abonmá lze zakoupit až do 12. října, kdy se koná první koncert cyklu.

 

 

Slovo dramaturga Martina Rudovského

Deník The New York Times psal v roce 1969 o senzačním objevu nedaleko Štýrského Hradce: Na dně truhly v opuštěném domě ležel opis fantazie Franze Schuberta. Existují pochybnosti o jeho autenticitě, ale obsahuje pro Schuberta typické prvky, jako jsou stupnicové a chromatické běhy, rytmus polonézy, a především krásnou úvodní melodii. Citlivá, poetická interpretace melodií je jednou z předností Francesca Piemontesiho, pravidelného interpreta Schubertových děl na festivalu Schubertiade, kde letos vystoupí se stejným programem jako v Praze. Vedle Schuberta na něm vynikne Beethovenova Valdštejnská sonáta svou technickou náročností a virtuozitou.

 

Program

 

Francesco Piemontesi – Klavírní recitál

12. října 2024 od 19:30, Rudolfinum, Dvořákova síň

 

Ludwig van Beethoven

Sonáta č. 21 C dur op. 53 „Valdštejnská“

Sonáta č. 30 E dur op. 109

Franz Schubert

Fantazie C dur D 605a „Grazer“

Impromptus D 935 (op. posth. 142)

 

Francesco Piemontesi | klavír

Záštitu nad koncertem převzalo Švýcarské velvyslanectví v České republice.

Foto

https://we.tl/t-IomHrBQbRn

 

Zajímavé odkazy

Vstupenky

https://www.fok.cz/cs/Piemontesi

 

Kontakt pro média

Ing. Tereza Axmannová

+420 722 207 943

t.axmannova@fok.cz

www.fok.cz