Struny podzimu 2015 - Philippe Jaroussky & Jérôme Ducros

Philippe Jaroussky – kontratenor
Jérôme Ducros – klavír

Dvacetiletému výročí festivalu je zasvěceno vystoupení Philippa Jarousského, který zahajoval festival světovou premiérou Porporových árií pro Farinelliho v roce 2012. Koncert zvoleným sálem připomíná hradní kořeny Strun podzimu a programem festivalové motto, které inspirovalo název festivalu: Jarousského zářivý, čistý chlapecký hlas zpívá verše prokletého básníka Verlaina.

Jarousského vysoký jemný hlas evokuje housle, které nejdříve společně s klavírem studoval. Ohromuje velkým rozsahem, virtuozitou i přirozeným vystupováním, spolupracuje se všemi významnými soubory a umělci, kteří se věnují starší hudbě (Les Arts Florissants, William Christie, René Jacobs či Fabio Biondi), vede i vlastní soubor Artaserse. Jarousského ovšem láká hudba i z jiného světa – např. skladby Marca-André Dalbavie nebo francouzské písně Debussyho, Faurého, Hahna, Dukase či Chaminade, jež zařadil na novátorském CD Opium (2009), na které navazuje i jeho nejnovější album Green: Mélodies françaises sur des poèmes de Verlaine z letošního února.

Paul Verlaine byl jednou z nejvlivnějších a nejinspirativnějších postav období fin de siècle, jeho poezie je vystavěná především na rytmu a melodii, přímo tedy vybízí k hudebnímu zpracování. Jarousského album zahrnuje nejen dobře známá zhudebnění Verlainových veršů od básníkových současníků Faurého a Debussyho či následující skladatelské generace (např. píseň Green André Capleta), ale i skryté skvosty od Bordese, Szulce nebo Poldowski, a dokonce i několik šansonů, třeba od Léo Ferré nebo Chanson d’automne Charlese Treneta, jehož první tři verše si Struny podzimu vypůjčily pro své motto. Jarousského hudební putování za Verlainem tak nechává vyznít přirozené napojení jeho veršů na francouzskou hudbu nejrůznějších žánrů.

Koncert se uskuteční ve středu 11. 11. 2015 v 19.30 hodin ve Španělském sále Pražského hradu.

Kompletní program a další informace naleznete na www.strunypodzimu.cz.

 

 

10. listopadu 2015
10. listopadu 2015