Příloha č. 1 k nařízení č. 4/2005 Sb. hl. m. Prahy

 

 

Krajský regulační řád pro regulaci zdrojů v  hlavním městě Praze

a způsob jeho provozování

 

 

1. Účelem krajského regulačního řádu je vydávat signály upozornění a regulace k omezení emisí ze zdrojů určených na úrovni kraje za situací, při nichž dochází v oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší v hlavním městě Praze k nadměrnému znečištění ovzduší (smogová situace). Omezování emisí je prováděno u zdrojů, které se na znečišťování ovzduší v oblasti, kde dochází k překračování zvláštních imisních limitů, rozhodujícím způsobem podílejí.

 

 

2. Řídícím pracovištěm je Magistrát hlavního města Prahy. Při vyhlášení signálu regulace pro oxid siřičitý se regulují stacionární zdroje. Při vyhlášení signálu regulace pro oxid dusičitý se regulují stacionární zdroje a mobilní zdroje.

 

2.1. Vydávání signálu upozornění a signálu regulace zdrojům znečišťování ovzduší bude zabezpečováno nepřetržitě vždy v zimním období od 1.10. běžného roku do 31. 3. následujícího roku. Kontrolu plnění regulačních opatření provádí Magistrát hlavního města Prahy, Česká inspekce životního prostředí ve spolupráci s Policií České republiky a Městskou policií hlavního města Prahy.

 

 

3. Signály vyhlašuje Magistrát hlavního města Prahy na základě měření úrovně znečištění ovzduší na vybraných místech v hlavním městě Praze a předpovědi meteorologických prvků a rozptylových podmínek pro hlavní město Prahu. Informační podporu pro vyhlašování signálů zajišťuje právnická osoba zřízená Ministerstvem životního prostředí, která  v rámci této podpory předává informace o koncentracích znečišťujících látek v ovzduší, měřených na stanicích automatického imisního monitoringu a vypracovává denně předpověď rozptylových podmínek, případně dalších meteorologických prvků.

3.1. Podmínky vyhlašování a odvolávání signálů krajského regulačního řádu

 

  a) Signál upozornění při překročení zvláštních imisních limitů pro oxid siřičitý nebo oxid dusičitý se vyhlašuje a předává subjektům uvedeným v bodě 11. v případě, že byl předpovězen vznik smogové situace nebo byly zjištěny nepříznivé rozptylové podmínky, bylo předpovězeno jejich další trvání a došlo k překročení hodinového průměru koncentrace oxidu siřičitého 250 μg.m-3 ve třech po sobě následujících hodinách nebo k překročení hodinového průměru koncentrace oxidu dusičitého 200 μg.m-3 ve třech po sobě následujících hodinách, tedy došlo k překročení zvláštního imisního limitu na území hlavního města Prahy alespoň na 1 stanici reprezentativní pro území kraje, přičemž trend hodinových koncentrací těch znečišťujících látek, pro něž byl překročen zvláštní imisní limit, je za posledních 6 hodin rostoucí alespoň na polovině stanic. Současně se předpokládá, že tato imisní situace bude trvat nejméně 8 následujících hodin.

b)   Signál regulace při překročení zvláštních imisních limitů pro oxid siřičitý nebo oxid dusičitý se vyhlašuje a předává subjektům uvedeným v bodě 11. v případě, že byly zjištěny nepříznivé rozptylové podmínky, bylo předpovězeno jejich další trvání a došlo k překročení hodinového průměru koncentrace oxidu siřičitého 500 μg.m-3 ve třech po sobě následujících hodinách nebo k překročení hodinového průměru koncentrace oxidu dusičitého 400 μg. m-3 ve třech po sobě následujících hodinách, tedy došlo k překročení zvláštního imisního limitu v oblasti alespoň na 1 stanici reprezentativní pro území kraje, přičemž trend hodinových koncentrací těch znečišťujících látek, pro něž byl překročen zvláštní imisní limit, je za posledních 6 hodin rostoucí alespoň na polovině stanic. Současně se předpokládá, že tato imisní situace bude trvat nejméně 8 následujících hodin.

c)    Signál upozornění nebo signál regulace se odvolá v případě, že platí následující podmínky:

  1.  na žádné měřicí stanici v oblasti není překročen příslušný zvláštní imisní limit, přičemž tento stav trvá nepřetržitě alespoň 12 hodin, a není na základě meteorologické předpovědi očekáváno zhoršení rozptylových podmínek nebo obnovení meteorologických podmínek podmiňujících vysoké koncentrace v průběhu 48 hodin následujících po poklesu koncentrací pod hodnoty zvláštních imisních limitů,

  2.  časový interval 12 hodin se zkracuje až na 3 hodiny v případě, že rozptylové podmínky nelze označit jako nepříznivé a podle meteorologické předpovědi je téměř vyloučeno, že v průběhu nejbližších 48 hodin nepříznivé rozptylové podmínky nebo meteorologické podmínky podmiňující vysoké koncentrace opět nastanou.

 

4. Postup při vyhlašování a odvolávání signálů krajského regulačního řádu:

a)   Vyhlášení nebo odvolání signálu upozornění nebo signálu regulace sdělí Magistrát hlavního města Prahy neprodleně všem subjektům uvedeným v bodě 11.,

b)  Po vyhlášení nebo odvolání signálu regulace provedou provozovatelé stacionárních zdrojů podléhajících regulaci podle tohoto řádu regulační opatření v souladu s regulačními řády, vypracovanými podle § 11 odst. 1 písm. h) zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší, a schválenými podle § 46 odst. 1 písm. m) tohoto zákona.

 

 

5. Po dobu účinnosti signálu regulace je na celém území hlavního města Prahy zakázáno při zastavení a stání na dobu delší než 1 minutu ponechávat v chodu motor vozidla (mimo zastavení vozidla na křižovatkách). 1) 

 

 

 

----------------------------------------

1) Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

 

6. Při vyhlášení signálu regulace pro oxid dusičitý regulace mobilních zdrojů znečišťování ovzduší zahrnuje zákaz jízdy silničních motorových vozidel v oblasti města, která je vymezena v bodu 14., kromě vozidel

 

a) diplomatického sboru s registrační značkou žlutomodré barvy, začínající písmeny DD nebo XX,

b) označených podle zvláštního předpisu2), dopravují-li osoby zdravotně těžce postižené,

c) vyrobených nebo přestavěných na elektrický pohon,

d) Policie České republiky,

e) Městské policie hlavního města Prahy,

f) subjektů začleněných do integrovaného záchranného systému a Záchranného bezpečnostního systému hlavního města Prahy, označených zvnějšku znakem s nápisem „Krizový štáb hlavního města Prahy“, nebo uvnitř tabulkou „vozidlo Krizového štábu HMP“, při výkonu služeb v těchto systémech,

g) Armády České republiky,

h) s právem přednostní jízdy3) vybavených zvláštním výstražným modrým světlem,

i) lékařských a nemocničních služeb,

j) hasičských záchranných sborů,

k) pohřební služby,

l) linkové osobní dopravy4),

m) subjektů zajišťujících pro hlavní město Prahu odvoz komunálního odpadu a subjektů provádějících asanační veterinární činnost,

n) vybavených oranžovým světlem pevně na vozidle umístěným, zajišťujících odstraňování poruch a havárií, u kterých hrozí nebezpečí z prodlení, a sjízdnost a schůdnost komunikací,

o) subjektů poskytujících a provozujících poštovní služby podle zákona č. 29/2000Sb., o poštovních službách a o změně některých zákonů, subjektů  zajišťujících rozvoz novin a časopisů a speciálních vozidel, určených pro přepravu peněz,

p) zásobování stravovacích provozoven a prodejen potravinami,

r) označených podle zvláštního předpisu5), přepravujících jaderné materiály.

6.1. Vozidla zajišťující služby dle písmena i), k), o), p) musí být z vnější strany trvale označena názvem subjektu.

6.2.  Vozidla zajišťující všechny činnosti uvedené v bodě 6 musí splňovat limity stanovené zvláštními předpisy 6).

6.3. Povinnost zahájení regulace mobilních zdrojů znečišťování ovzduší nastává vždy od 6 hodin ráno dne následujícího po dni vyhlášení signálu regulace.

---------------------------------------

2)  § 27 odst. 1 písm. a) a b) a příloha č. 7 vyhlášky č. 30/2001 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích.

3) § 41 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění zákona č. 436/2003 Sb.

4)  § 2 odst. 6  zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění zákona č. 150/2000 Sb.

5) bod  č. 2708 1. díl příloha A a bod č. 3902 2. díl dodatky k příloze A, Evropské dohody o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí ADR, ve znění platném od 1.1.1995 (vyhláška č. 64/1987 Sb).

6) EHK OSN 83-01 a 83 B (direktiva ES 89/458 nebo 91/441, US Federal 83) nebo předpis EHK OSN 24-03 a  49-01 (direktiva ES 72/306 a 88/77 až 91/542), platí limity pro kontrolu serie.

7. Do 24 hodin od vyhlášení signálu regulace pro oxid dusičitý je povoleno dokončení již zahájených činností, zejména:

a) vykládky a nakládky železničních vagónů a lodí,

b) příjezdů a odjezdů mezinárodní silniční nákladní dopravy.

 

8. Postup zodpovědných orgánů při vydávání signálů a realizaci následných opatření a při spolupráci orgánů kraje s Policií České republiky je uveden v příloze č. 3. Tato příloha má pouze informativní, nikoli závazný charakter.

9. Informace o vyhlášení a odvolání signálů předává Magistrát hlavního města Prahy pomocí elektronické pošty nebo telefonu a  faxu.

 9.1. Závazné texty pro vyhlášení a odvolání signálu upozornění a signálu regulace jsou uvedeny v bodu 12. a v případě zaslání elektronickou poštou  musí být zaslány z adresy os.ks@cityofprague.cz.

 

10. Stacionárními zdroji, kterým toto nařízení stanoví omezení nebo zastavení provozu v souladu s regulačními řády vypracovanými podle § 11 odst. 1 písm. h) zákona a schválenými podle § 46 odst. 1 písm. m) zákona v případě vyhlášení signálu regulace, jsou:

a) Zdroje emisí oxidů dusíku

1. České dráhy - Lokodepo Masarykovo nádraží, zdroj Hybernská 13, Praha 1

2. Škoda - ÚJP Praha, a.s., zdroj Nad Kamínkou 1345, Praha 5    

3. Ministerstvo vnitra, zdroj Pelléova ul., Praha 6

4. Pražská teplárenská a.s., divize Teplárna Malešice, zdroj Teplárenská 1, Praha 10

5. Pražské služby, zdroj Spalovna Malešice, Průmyslová ul. Praha 10

6. Léčiva, a.s., spalovna nebezpečného odpadu,

7. Fakultní nemocnice Motol, spalovna nebezpečného odpadu.

 

b) Zdroje emisí oxidu siřičitého:

1.      České dráhy - Lokodepo Masarykovo nádraží, zdroj Hybernská 13,   Praha 1

2.      Škoda - ÚJP Praha, a.s., zdroj Nad Kamínkou 1345, Praha 5    

3.      Ministerstvo vnitra ČR, zdroj Pelléova ul., Praha 6

4.      Pražská teplárenská a.s., divize Teplárna Malešice, zdroj Teplárenská 1, Praha 10.

 

11. Seznam subjektů pro předávání signálu upozornění a signálu regulace při překročení zvláštních imisních limitů pro oxid siřičitý a oxid dusičitý:

 

Krizový štáb hlavního města Prahy

Odbor krizového řízení Magistrátu hlavního města Prahy

Městská policie hlavního města Prahy - Operační středisko

Policie České republiky - Správa hlavního města Prahy

Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy

Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy

Český hydrometeorologický ústav Praha

Odbor dopravy Magistrátu hlavního města Prahy

Technická správa komunikací hlavního města Prahy

Dopravní podnik hlavního města Prahy, a.s.

Odbor public relations Magistrátu hlavního města Prahy -  odd. tiskové

Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrátu hlavního města Prahy

Odbor uměleckých škol, mládeže a tělovýchovy Magistrátu hlavního města Prahy

Regionální organizátor pražské integrované dopravy

Ústav dopravního inženýrství hlavního města Prahy

Krajský úřad Středočeského kraje

Regulované zdroje uvedené v bodě 10.

Centrum dopravních informací Praha

Pražská informační služba

Mobilpress ÚAMK

Meteopress

SPT TELECOM

Česká televize

Česká tisková kancelář

Český rozhlas

Česká tisková společnost

Reuters Ltd.o.s.

Televize Nova

Prima  televize

TV Praha

Cable Plus

Frekvence 1

Evropa 2

Radio City

Radio Bonton

Radio Kiss 98 FM

Radio Vox

Country Radio

Fajn Radio

Večerník Praha

Mladá fronta Dnes

Lidové noviny

Právo

Metro

Blesk

Ministerstvo životního prostředí

Česká inspekce životního prostředí

Hygienická stanice hlavního města Prahy

ČEZ, a.s. -  centrální dispečink

ČEPS, a.s.

 

 

 

Úřad městské části Praha 1

Úřad městské části Praha 2

Úřad městské části Praha 3

Úřad městské části Praha 4

Úřad městské části Praha 5

Úřad městské části Praha 6

Úřad městské části Praha 7

Úřad městské části Praha 8

Úřad městské části Praha 9

Úřad městské části Praha 10

Úřad městské části Praha 11

Úřad městské části Praha 12

Úřad městské části Praha 13

Úřad městské části Praha 14

Úřad městské části Praha 15

Úřad městské části Praha 16

Úřad městské části Praha 17

Úřad městské části Praha 18

Úřad městské části Praha 19

Úřad městské části Praha 20

Úřad městské části Praha 21

Úřad městské části Praha 22

Úřad městské části Praha - Benice

Úřad městské části Praha – Běchovice

Úřad městské části Praha – Březiněves

Úřad městské části Praha - Čakovice

Úřad městské části Praha - Dolní Chabry

Úřad městské části Praha - Dolní Měcholupy

Úřad městské části Praha - Dolní Počernice

Úřad městské části Praha - Ďáblice

Úřad městské části Praha - Dubeč

Úřad městské části Praha - Klánovice

Úřad městské části Praha - Koloděje

Úřad městské části Praha - Kolovraty

Úřad městské části Praha - Kralovice

Úřad městské části Praha - Křeslice

Úřad městské části Praha - Kunratice

Úřad městské části Praha - Lochkov

Úřad městské části Praha - Libuš

Úřad městské části Praha - Lipence

Úřad městské části Praha - Lysolaje

Úřad městské části Praha - Nebušice

Úřad městské části Praha – Nedvězí

Úřad městské části Praha – Petrovice

Úřad městské části Praha - Přední Kopanina

Úřad městské části Praha - Řeporyje

Úřad městské části Praha - Satalice

Úřad městské části Praha – Slivenec

Úřad městské části Praha - Suchdol

Úřad městské části Praha - Šeberov

Úřad městské části Praha - Štěrboholy

Úřad městské části Praha - Troja

Úřad městské části Praha – Újezd

Úřad městské části Praha - Velká Chuchle

Úřad městské části Praha - Vinoř

Úřad městské části Praha - Zbraslav

Úřad městské části Praha - Zličín

 

 

 

 

 

 


12. Závazné texty pro vyhlášení a odvolání signálu upozornění a signálu regulace:

Text vyhlášení signálu upozornění:

„Upozorňujeme, že v nejbližších hodinách je možnost výskytu smogové situace a vyhlášení signálu regulace. Vyhlašujeme signál upozornění. Platnost signálu je od ….. hodin dne ….. do odvolání.“

Text odvolání signálu upozornění:

„Rušíme signál upozornění na možnost výskytu smogové situace. Platnost signálu končí v ….. hodin dne …..“

Text vyhlášení signálu regulace:                 

„Smogová situace nastala. Vyhlašujeme signál regulace.  Platnost signálu je od ….. hodin dne ….. do odvolání.“

Text odvolání signálu regulace:

„Rušíme signál regulace. Platnost signálu končí v ….. hodin dne …..“.

 

 

13. V případě vyhlášení nebo odvolání signálu upozornění nebo signálu regulace vydá Magistrát hlavního města Prahy informaci pro veřejnost.  Údaje, které se sdělují veřejnosti jsou následující:

a) datum, hodina a místo výskytu a, pokud jsou známy, důvody pro tento výskyt,

b) druh zvláštního imisního limitu, který byl překročen (signál upozornění nebo signál regulace),

c) nejvyšší hodinové koncentrace a předpovědi změn koncentrací (zlepšení, stabilizace nebo zhoršení) a důvody pro tyto změny,

d) dotčené geografické oblasti,

e) předpokládaná doba trvání,

f) typ populace potenciálně citlivé na výskyt,

g) preventivní opatření, která by měla být přijata dotčenými citlivými skupinami,

h) V případě vyhlášení signálu upozornění nebo signálu regulace při překročení zvláštního imisního limitu pro oxid dusičitý bude vydána následující výzva řidičům automobilů v oblasti, pro kterou byl signál vyhlášen: „Žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšené koncentraci oxidu dusičitého.“

 

14. Vymezení  oblasti města s omezením  jízdy silničních motorových vozidel

 

Oblast města s omezením jízdy silničních motorových vozidel v případě smogové regulace je oblast vymezená následující hranicí a komunikacemi nebo jejich  částmi:

hranice obvodů Prahy 7 a 8 - K Pazderkám - Čimická - Kobyliské nám. - Pod sídlištěm - Střelničná - Levínská - Vysočanská - Prosecká - Čakovická - Kbelská - Průmyslová - Teplárenská - Sazečská - Černokostelecká - Úvalská - Na padesátém - Průběžná - Jižní spojka - Barrandovský most - K Barrandovu - Geologická - V bokách II - Pražského - Miroslava Hamra a dále pomyslnou hranicí podél severního okraje sídliště Barrandov - podél severního okraje Klukovic - podél jižního a západního okraje Nové Vsi - na křižovatku Jeremiášova / Bucharova  / Řeporyjská / Radlická  - Bucharova - Rozvadovská spojka - Bavorská - Jeremiášova - Slánská - Karlovarská - Bělohorská - Patočkova - Milady Horákové - Svatovítská - Vítězné nám. - Jugoslávských partyzánů - Podbabská - Roztocká a dále přes Vltavu na hranici obvodů Praha 7 a 8.

Komunikace uvedené v tomto vymezení nejsou součástí  vymezené oblasti města.

Grafické vymezení oblasti je uvedeno v příloze č. 2 tohoto nařízení.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                             

 

 

     Příloha č. 2 k nařízení č. 4/2005 Sb. hl. m.  Prahy

 

 

 

 

 

 


Příloha č. 3 k nařízení č. 4/2005 Sb. hl. m.  Prahy

Postup zodpovědných orgánů při vydávání signálů a realizaci následných opatření

 

 1.  Službu konající pracovník Odboru životního prostředí Magistrátu hlavního města Prahy

na základě aktuálních informací o měnícím se stavu znečištění ovzduší, přejímaných ze stanic měřící sítě automatického imisního monitoringu v Praze, zajistí konzultaci s Českým hydrometeorologickým ústavem.

 1. 1. Způsob zajištění konzultačních relací:

  a) při dobré imisní situaci i předpokládaných dobrých  rozptylových podmínkách proběhne konzultace mezi Odborem životního prostředí Magistrátu hlavního města Prahy a Českým hydrometeorologickým ústavem  podle vzájemné dohody

     b) v případě zhoršených rozptylových podmínek proběhne konzultace  mezi 9. a 10. hodinou, případně do 13. hodiny bude ještě upřesněna informace o rozptylových podmínkách a předpokladu jejich dalšího  vývoje

c) v případě náhlých změn uskuteční se konzultace kdykoliv během  dne

 

d) před dny pracovního volna, pracovního klidu nebo svátky  proběhne konzultace, na které bude upřesněno vzájemné spojení  a postup pro následující období.

Měsíční harmonogram pohotovostních služeb pověřených pracovníků předává Odbor životního prostředí Magistrátu hlavního města Prahy před začátkem každého měsíce pracovištím Českého hydrometeorologického ústavu, Odboru krizového řízení Magistrátu hlavního města Prahy a Operačnímu středisku krizového štábu hlavního města Prahy.

 2.  Český hydrometeorologický ústav

na základě závěrů z údajů měřící sítě AIM v Praze a prognózy rozptylové a imisní situace na území hlavního města Prahy předá Odboru životního prostředí Magistrátu hlavního města Prahy doporučení k vyhlášení či odvolání signálu upozornění nebo regulace.

 

3.  Odbor životního prostředí Magistrátu hlavního města Prahy

a)     rozhodne o vyhlášení nebo odvolání příslušného signálu a o svém rozhodnutí uvědomí Český hydrometeorologický ústav

b)     vydá rozhodnutí o vyhlášení nebo odvolání příslušného signálu

c)      vydané rozhodnutí okamžitě předá osobně na Operační středisko krizového štábu hlavního města Prahy

d)     prostřednictvím faxu Operačního střediska krizového štábu hlavního města Prahy okamžitě informuje o vydaném rozhodnutí Policii České republiky - Správu hlavního města Prahy - sekci dopravy, Odbor dopravy Magistrátu hlavního města Prahy a  Odbor krizového řízení Magistrátu hlavního města Prahy.

 4.        Český hydrometeorologický ústav na základě rozhodnutí Odboru životního prostředí Magistrátu hlavního města Prahy informuje o vydání nebo odvolání příslušného signálu Meteopress a SPT Telecom pro informační telefonní  linku 14 110.

 

5. Operační středisko krizového štábu hlavního města Prahy

     a) potvrdí přijetí vydaného rozhodnutí Odboru životního prostředí Magistrátu hlavního města Prahy dle bodu 3. b) a bodu  3. c)

     b) předá okamžitě informaci o vydaném rozhodnutí:

- primátorovi hlavního města Prahy

- předsedovi odborné smogové skupiny Krizového štábu hlavního města Prahy

 - tiskovému oddělení Magistrátu hlavního města Prahy

 - operačnímu středisku Městské policie hlavního města Prahy

 - operačnímu středisku Policie České republiky - Správy hlavního města Prahy

 - operačnímu středisku Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy

 - Zdravotnické záchranné službě hlavního města Prahy

 - dispečinku Technické správy komunikací hlavního města Prahy

  - dispečinku Dopravního podniku hlavního města Prahy, a.s.

c)  zajistí předání informace o vyhlášení nebo odvolání signálů upozornění a regulace silničního provozu včetně regulace stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší provozovatelům určených zdrojů  znečišťování ovzduší  uvedených v bodě 10.

d)  zajistí předání informace o vyhlášení nebo odvolání varovných nebo regulačních signálů sdělovacím prostředkům podle bodu 11. (texty podle bodu 12.)

 e) předá informaci o vydání tohoto signálu ostatním orgánům a organizacím uvedeným v bodě 11.

6. Technická správa komunikací hlavního města Prahy

     v případě vyhlášení signálu regulace zabezpečí vyznačení vymezené oblasti podle plánu dopravního značení platného pro regulaci silničního provozu za smogové situace a v souladu s rozhodnutím odboru dopravy Magistrátu hlavního města Prahy  jako  příslušného silničního správního úřadu.

 7. Policie České republiky - Správa hlavního města Prahy

  v případě vyhlášení signálu regulace zajistí kontrolu a dozor nad dodržováním dopravně bezpečnostních opatření.

 8. Provozovatelé regulovaných zdrojů

  v případě vyhlášení signálu regulace potvrdí převzetí informace o tomto signálu na telefonním čísle Operačního střediska krizového štábu hlavního města Prahy    222 022 200. Poté nejpozději do 4 hodin od obdržení signálu regulace provedou příslušné změny provozu zdrojů v souladu se schválenými regulačními řády.